Det finns inga andra marknader eller länder som kan mäta sig gällandes sportens popularitet och utsträckning som den i USA. Detta betyder dock inte att sporten enbart finns i Nordamerika, tvärtom. Ett flertal andra länder har mindre ligor eller lag som aktivt spelar på ett eller annat sätt, om så I lokala ligor inom landet eller tillsammans med lag från andra länder. Populariteten ökar sakta men säkert runt om i världen men har än så länge inte nått samma status och intresse som baseball eller basket. Det har gjorts ett par försök att upprätta NFL i Europa under namnet NFL Europe, där första försöket varade mellan 1991-1992 och andra försöket under 1995 till 2007. När man lade ner ligan för andra gången fanns det då fem aktiva lag I ligan från Tyskland och ett från Holland.

European Football League (EFL)

European Football League eller EFL som ligan också förkortas som anordnas av European Federation of American Football (EFAF) och är ett årligt event som hålls tillsammans med inbjudna lag som slutat antingen etta eller tvåa i någon av de ligor som anslutna länder anordnat. Finalen i denna liga går, kanske inte så konstigt, under namnet Eurobowl men det är också de enda som finalen har i likhet med storebror, Superbowl. Det finns också en rad andra turneringar och event som EFAF anordnar däribland EFAF Cup vilket är deras motsvarighet till UEFA Cup, där de bästa lagen från varje nation stalls mot varandra.

Utöver denna tävling anordnas också en så kallad Atlantic Cup tillsammans med Challenge Cup där den sistnämnda tävlingen är öppen för nyinkomna nationer som ännu inte kvalificerat sig att delta I EFL eller EFAF. American football federations finns även i Asien, Australien och Pan America. Sammanlagt fanns det 64 aktiva nationer när en sammanställning genomfördes under 2012.

International Federation of American Football (IFAF)

IFAF är en internationell organisation som anordnar tävlingar som IFAF World Championship, ett evenemang som hålls en gång vart fjärde år, IFAF Women’s World Championship, IFAF U-19 World Championship tillsammans med Flag Football World Championship.

När det gäller kvalité på spel så finns det inget land som kan mäta sig med USA som befinner sig på en egen nivå, nivå 1 om vi ska kalla det så. Närmast dem kommer Kanada, Mexiko och Japan som alla ligger på nivå 2 följt av länder som Österrike, Tyskland och Frankrike som är på nivå 3.

Olympiska spelen

Football är i dagsläget inte någon olympisk sport. Den har förekommit som en demonstrationssport under 1932 års olympiska spelen. Sporten och IFAF har fått ett tillfälligt erkännande från den olympiska kommittén vilket gör att man kommer att ta upp sporten under en omröstning huruvida man ska plocka in den i olympiska spelen eller inte. Denna omröstning kan hållas så snart som i år, 2017. Dessvärre finns det ett flertal faktorer som talar emot att sporten skulle introduceras i OS, främst då sporten domineras av manliga deltagare och på grund av de korta OS-schemat som bara sträcker sig över tre veckor. En annan nackdel är de stora lagen och OS-reglerna som stipulerar att det inte får förekomma mer än 10 500 deltagare och tränare.