Det har funnits några riktigt stora kändisar från Sverige i NFL. Björn Nittmo är en av dem. Hans NFL-saga började av en slump 1983.När Björn Nittmo var 17 år gammal var han sugen på att prova något nytt. Valet blev ett år som utbytesstudent i USA. Det var också där han för första gången klev ut på en plan för amerikansk fotboll, hemma i Skåne hade han bara spelat vanlig fotboll. Han visste inte då att han skulle få sitt livs chans. Han berättade för tränaren att han varit målvakt i fotboll och att han kunde skjuta långt och bra, men att han inte hade en aning om reglerna i amerikansk fotboll. En av tränarna lade upp en boll på en så kallad pegg och bad Björn att visa vad han gick för. Han tog sats och drämde till den ovala bollen. Resten är historia.

Kändis

Kändis

Björn blev inte vald i draften så det såg först tungt ut, innan det där samtalet kom. New York Giants ville att han skulle komma och spela med dem. Redan säsongen efter spelar den unge svensken sex matcher i det som är världens tuffaste och bästa liga. Tack vare sporten så blev han ett namn även för den icke sportintresserade delen av USA. Detta tack vare den enorm populäre talkshow-profilen David Letterman. Letterman hade nämligen uppmärksammat Björn Nittmo och bjöd in honom till sin världskända tv-show. När 1989-års sista avsnitt skulle sändas i slutet av december så tog NFL-svensken plats i fåtöljen framför Letterman, följd av inte bara USA och hela världen. Sedan var kändisskapet definitivt fastställt och han erbjöds en roll i storfilmen “Any given sunday” där storstjärnor som Cameron Diaz och Al Pacino var med. Det var toppen av karriären, filmstjärna, fotbollsstjärna och kändis. Allt tack vare den amerikanska fotbollen. Däremot var det sporten som slutligen även fick honom på fall, amerikansk fotboll är ingen lek.

Farlig sport

Björn Nittmos har sagt att han drabbats av åtta, nio hjärnskakningar under karriären, någon så kraftig att han tappat minnet och inte ens kommer ihåg att han spelat. Han har också visat sig kritisk mot att ingen runt laget sa något när de såg hur dålig han var. På den tiden var det lagets läkare som avgjorde om en spelare var okej nog att spela. Idag är det inte så utan läkare från ligan som avgör vilket givetvis är det enda rätta. Den värsta smällen kom i augusti 1997, det var början till slutet av karriären. Hans dåvarande lag Tamba Bay Buccaneers mötte Atlanta Falcons. En av motspelaren i 140-kilosklassen kom med full kraft och råkade träffa Nittmo med sitt knä rätt i huvudet. Han tappade minnet under en lång tid efter det, flera månader, ändå tilläts han att fortsätta spela. Karriären fortsatte i åtta år till. Även om han själv försökte låtsas att allt var bra så märkte hans fru och de fyra barnen av hans personlighetsförändringar. Han började även försvinna från familjen i långa perioder och det innebar så småningom även slutet för en sammanhållen familj.