Antalet spelare i amerikansk fotboll är det samma som i traditionell fotboll som vi är vana vid, med elva spelare i respektive lag. Nu har amerikansk fotboll inte någon målvakt utan bara anfallande eller försvarande spelare. Men då planen är relativt stor och då spelet kan vända väldigt snabb, krävs det också en rad olika domare som håller koll på de olika aspekterna inom sporten. spelas på en väldigt stor plan och med väldigt många spelare, 22 totalt med 11 spelare i respektive lag. Med ett sådant stort område och så många spelare krävs det också ett stort antal domare för att kunna hålla koll på alla aspekter inom spelet och kontroller att alla regler som finns, efterföljs. I den första delen gick jag igenom tre av dessa domare, men den viktigaste av dom alla, huvuddomaren tillsammans med Umpire och Back Judge. I denna del fortsätter jag att skriva om övriga domare i spelet, vilket är Head linesman, Line Judge, Field Judge och Side Judge.

Head Linesman

Först ut har vi Head linesman står placerad längst fram i linje med det uppställande, anfallande laget. Hans uppgift är att hjälpa Line Judge och kontrollera ingen spelare rör sig innan spelet dras igång men framför allt så håller han koll på att ingen spelare använder sig av sina händer på ett icke tillåtet sätt. Domaren är också den som avgör om spelet var på spelplanen eller så kallat ”out of bounds”, på sin sida av spelplanen.

Side Judge

Den så kallade side judge är placerad 20 yards ifrån head linesman, i anfallande lagets riktning. Denna domare har mer eller mindre en kopia av en field judges uppgifter och är placerat lateralt med umpire vid field goal och extra poäng försök.

Line Judge

Line judge står placerad längs det anfallande lagets främsta spelare, mitt emot Head Linesman. Denne domare håller koll på spelarbyten och allt som har med tiden att göra, från att meddela andra domare och tränare angående återstående tid kvar av halvleken eller kvarten. Skulle den officiella tidtagningen sluta fungera är det då Line Judges som blir den officiella tidtagaren i spelet.

Field Judge

Field Judge står placerad 20 yards ifrån Line Judge i anfallande riktning. Denna domare håller koll på och kontrollerar spelklockan, en klocka som visar hur lång tid kvar anfallande laget har på sig att dra igång spelet. Domaren håller också koll på antalet försvarande spelare på planen, kontrollerar otillåten passningsinterferance utförd av försvarande spelare samt otillåten användning av händer hos anfallande spelare. Domaren avgör också om eller vem som fångat en passning eller vem som fångat upp bollen vid en fumble.

Förutom domarna finns det också ett så kallat ”chain-crew” som ansvarar för att se till att de två pinnarna med en kedja mellan, är placerad på rätt ställe. Detta visulerar hur långt det anfallande laget måste ta sig för att få fyra nya försök. Dom plockar ut denna kedja för att mäta om man nått tillräckligt långt för nya försök eller inte.