En otäck skandal som innehåller både dubbelmord och hjärnskada är den kring Aaron Hernandez. Han var en stor talang med välbetalt kontrakt hos mästarlaget New England Patriots. Men trots all framgång så fanns hans tuffa uppväxt i Boston med i bakgrunden och störde.

2012 åtalades Aaron Hernandez för dubbelmord, dock friades han så småningom i rätten. Det var istället ett annat mord året efter som han fälldes för och sedan dömdes till livstids fängelse. Någon lång tid i fängelse blev det dock inte för den före detta NFL-stjärnan eftersom han hittades död i sin fängelsecell under våren 2017. Som 27-åring han hade tagit självmord genom att binda ett lakan runt halsen. Aaron hade varken betett sig konstigt innan eller lämnat något brev efter sig. Familjen begärde då en omfattande undersökning av hans kropp. Vid undersökningen kom man fram till att han hade en hjärnskada kallad CTE som är ofta förekommande vid våldsamma sporter som amerikansk fotboll. Sjukdomen orsakas av upprepade smällar mot huvudet och den kan ge allvarliga funktionshinder, såväl psykiska som fysiska. Dessutom förvärras den allt eftersom tiden går. Det sägs att 27-årige Hernandez hjärna ansågs ha en medicinsk ålder på 67 år. Läkarna ska ha uttalat sig om att det var ett av de värsta fallen de sett. Det finns ett hundratal kända fall av spelare som lidit av sjukdomen och tagit livet av sig. Det pågår nu en masstämning mot NFL-lag där man menar att lagen är fullt medvetna om vad upprepade stötar mot huvudet kan orsaka och att de inte skyddat spelarna nog.

Mer våld

Det finns fler NFL-skandaler som innefattar våld. En av dem kom att kallas Saints-Bountygate. Tränare och spelare i New Orleans Saints blev anklagade för att ha belönat spelare som skadar eller knockar motspelarna. Mellan åren 2009 och 2011 gjordes det kontinuerligt innan huvudjägar-skandalen läckte och media fick nys om den. Straffen blev stränga, mycket eftersom ligan då under en lång tid varit anklagad för just sitt bristande fokus på att skydda spelarna. Dessa så kallade huvudjägare ansågs vara ansvariga för att allvarligt ha skadat spelarlegendaren Brett Favre så han aldrig kunde spela igen. Sean Payton, huvudcoach, och koordinatorn Gregg Williams stängdes båda av hela säsongen utan lön. New Orleans Saints fick dessutom böta miljonbelopp i dollar.

Lejde mördare

Ray Carruth var under 1990-talet en av Carolina Panthers mest lovande stjärnor när draften gick. Han sabbade dock hela sin lysande framtid som NFL-spelare sedan han orsakade sin gravida hustrus död. Hon avrättades kallblodigt av några gängmedlemmar, det kom sedan fram att det var Carruth som lejt dem för dådet. Han fälldes för brottet fick ett långt fängelsestraff. Ryan Leaf´s skulle bli San Diegos stjärna men den lovande karriären gick inte som planerat. Efter flera skador tidigt i karriären så blev han beroende av smärtstillande piller. Han arresterades efter att ha stulit medicin från några vänners hus och dömdes till tre års fängelse. Han tog dock motgången bra och vände misstaget till något bra. Idag jobbar han mot droger och åker runt och föreläser för ungdomar.

Lejde mördare