2021 påverkas starkt av Covid-19-pandemin och det inkluderar alla idrottsevenemang. Pandemin har orsakat många förändringar i idrottens värld samma som i andra delar av samhället och fotboll är inget undantag.

Den största utmaningen framför fotbollsspelare och fans under 2021 är hur man håller idrottsevenemang under en pandemi. Även med tomma arenor finns det många faktorer att tänka på när man organiserar stora sportevenemang. Spelare, tränare och andra anställda kan också riskera att drabbas av sjukdom.  Eftersom ingen vet hur lång tid det tar att massvaccinera för Covid-19 kommer pandemin att vara en viktig fråga under hela fotbollssäsongen. Och ingen är säker på vilka långsiktiga effekter Covid-19 kan ha på spelarnas kroppar och hur detta kommer att påverka deras förmåga att spela i framtiden. Oavsett om det handlar om vanliga fotboll eller amerikansk fotboll har de flesta ligorna varit tvungen förkorta spelsäsong även under 2021.

Fotboll

Fotbollsligor världen över har påverkats av att deras spelare har blivit sjuka av viruset. Många fotbollslag världen över har påverkats av att deras spelare har blivit sjuka av viruset. Lag över hela världen har förlorat sina mästerskap på grund av att det inte går att sätta in ett komplett team. Alla större europeiska ligor kommer att fortsätta spela under 2021 men kommer att göra det utan publik. De som vill se på måste göra det via tv eftersom både spelare och publika medlemmar kan sprida viruset. Världsmästerskapen U17 och U20 2021 avbryts av FIFA på grund av pandemin. Men Indonesien respektive Peru kommer istället att vara värd för U23 och U20-VM 2023. Samtidigt hålls FIFA Världsmästerskap i Qatar under februari 2022 som planerat.

Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll

På grund av Covid-19 avbröt NFL (National Football League) sin Pro Bowl som var planerad att spelas i Las Vegas januari 2021. Men Super Bowl 55 hålls som vanligt i början av februari med Tampa, Florida som värdstad 2021. Även om närvaron kommer att vara begränsad i själva spelet kommer 25 000 fotbollsfans att vara på arenan för att se matchen. Gratisbiljetter har utfärdats till 7500 vaccinerade vårdpersonal som täckelse för deras insats. Enligt talesman för NFL måste trygghet och hälsa överväganden vara högsta prioritet. Samtidigt vill många lagägare och chefer undvika att hela säsongen ska avbrytas av viruset. Det kommer att få dem att förlora mycket pengar.

Under tiden måste de 32 lag som komponerar NFL följa strikta COVID-19-protokoll inklusive dagliga test för viruset. Användning av specifikt N95- eller KN95-masker är obligatoriskt liksom industriellt desinfektionsmedel för alla lokaler. Från och med 2021 har NFL en säsong med 17 spel istället för en 16-säsong som tidigare. Eftersom amerikansk fotboll främst spelas på hösten hoppas NFL funktionär att pandemin inte längre kommer att vara ett problem när säsongen börjar.

Förutom Covid-19 finns det oro för hur man bäst kan förhindra spelare som lider av hjärnskador. Detta kommer utan tvekan att leda till förändringar i den skyddsutrustning som spelarna använder. Också kommer det finnas några förändringar i hur spelet spelas. Men naturligtvis kommer människor att fortsätta spela alla typer av fotboll under året 2021 och framåt.