Till att börja med måste vi göra det klart för oss att amerikansk fotboll inte har många liknelser med den fotboll som vi är bekanta vid här i Sverige. I amerikansk fotboll sparkas bollen väldigt sällan, istället kastas den mellan spelarna och spelaren håller bollen i famnen, springandes, med målet att nå den så kallade ändzonen.

När det gäller amerikansk fotboll så härstammar den från tidiga versioner av rugby och är mer lik den sporten än vår klassiska fotboll. Sporten växte fram mycket tack vare Walter Camp, en student från anrika Yale University, som införde en rad olika regeländringar till den version som spelades i landet, ändringar som verkligen fick sporten att skilja sig från det klassiska rugbyspelet. Camp anses också vara “Father of American Fotball”, alltså den amerikanska fotbollens fader. Bland de ändringar som han genomförde fanns bland annat kravet på att man måste ta sig en viss distans framåt, inom ett visst antal försök tillsammans med regler gällande kroppskontakt.

Under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal utvecklandes sporten av främst collage tränare så som Eddie Cochems, Amos Alonzo Stagg, Parke H. Davis, Knute Rockne samt Glenn “Pop” Warner. Dessa tränare såg till att dra nytta av regeln om passning framåt, den största skillnaden mellan amerikansk fotboll och rugby, där man inte får passa framåt.  Med hjälp av dessa herrar fick sporten en ökad popularitet och blev under den andra halvan av 1900-talet den dominanta sporten inom collagesport och är så än idag, där det står oerhört mycket prestige på spel när de olika skolorna möts.

Profesionella spelare

Ursprungen av den professionella delen inom sporten kan dateras till 1892, då spelaren William “Pudge” Heffelfinger fick ett kontrakt värt $500 för att spela en match med Allegheny Athletic Association när dom gick upp emot Pittsburgh Athletic Club. Detta var starten för spelare att få betalt för matcher och vid 1920 hade detta vuxit så pass att man grundade American Professional Football Association, ett förbund för professionella spelare. Två år senare bytte sedan ligan namn och blev National Football League (NFL), namnet som ligan går under än idag. En sport som i grunden var en sport som förekom i industristäder i centrala USA hade nu vuxit till en nationalsport.

TAMPA, FL – OCTOBER 21: Receiver Tiquan Underwood #11 of the Tampa Bay Buccaneers celebrates his touchdown in front of defender Malcolm Jenkins #27 of the New Orleans Saints during the game at Raymond James Stadium on October 14, 2012 in Tampa, Florida. (Photo by J. Meric/Getty Images)

Den moderna eran inom amerikansk fotboll kan anses ha startat efter 1932 års NFL slutspel på grund av en rad regeländringar för att förbättra spelet och göra det mer åskådarvänligt. Sporten fick också erkännande i och med att sporten förekom under de olympiska spelen som hölls samma år. Detta tillsammans med en demonstration av spelet under 1933 års World Fair resulterade i den alla första upplagan av Collage All-star Game som hölls 1934. Sportens fick sin riktigt stora explosion inom popularitet under 1958 års NFL Championship, en match som idag anses som “Greatest Game Ever Played”, den bästa matchen som någonsin spelats. Under början på 1960-talet växte en rival fram till NFL som gick under namnet American Football League (AFL) där man lyckades med att sätta press på NFL, något som till sist resulterade i att båda ligorna gick samman. Detta blev också startskottet för Super Bowl, ett sporevent som idag är det populäraste sporteventet på tv.