Amerikansk fotboll kanske inte är en allt för vanlig sport här i Sverige, något som också kan sägas om Rugby. Detta gör att vi svenskar inte nödvändigtvis är helt bekanta med de regler som gäller inom sporten. Därför tänkte jag här gå igenom lite av de grundläggande reglerna för sporten samt målet och hur man vinner matcherna.

Anfallande laget

Målet är att bli de lag som under den angivna tidsperioden lyckas göra flest poäng. De lag som efter slutsignalen har gjort flest poäng blir då det vinnande laget. Laget med bollen, är det anfallande laget, har fyra försök på sig att avancera bollen i riktning mot motståndarnas målgård. Under dessa fyra försök måste bollen avanceras minst 10 yards. Så fort man lyckats med detta nollställs försöksklockan och laget får nu fyra nya försök och processen upprepas tills dess att laget antingen nått dessa 10 yards, gjort mål eller tvingats sparka iväg bollen då man inte nått längden som krävs. Spelet kan också vändas om motståndarna lyckas få kontroll över bollen genom att stoppa en passning eller på annat sätt få fatt i den, något som kallas för en turnover. Det försvarande laget blir då det anfallande och vice versa.

Poäng

Det anfallande laget kan ordna poäng på ett av två sätt, det första som också ger flest poäng, sex till antalet, sker genom att man för bollen in i den så kallade “end zone” eller målområdet som ligger i slutändan av planen. Lyckas man med detta har man gjort en så kallad touchdown. Det andra sättet är att sparka bollen in mellan två målstolpar som finns placerade i målområdet. Du har två vertikala och en horisontell stolpe och ribba. Bollen måste då hamna inom dessa två stolpar och över den ribba som finns. Lyckas man med detta då får laget 3 poäng. Efter att ett lag lyckats göra en touchdown, får de möjligheten att skapa poäng, denna gång från 2-yards linjen. Laget kan antingen sparka in bollen mellan stolparna för ytterligare 1 poäng eller försöka med en tvåpoängskonvertering som innebär att man ännu en gång antingen passar eller springer in med bollen in i end zonen igen, något som är mindre vanligt än valet att sparka bollen. Lyckas man dock med denna bedrift, då blir man tilldelas två extrapoäng till skillnad mot den 1 poäng som man får genom att sparka.

Försvarande lag

Lagen turas om att spela anfall och försvar. Har ett lag lyckas göra poäng, då övergår dom från anfall till försvar. Det försvarande laget har då i uppgift att antingen förhindra anfallande laget från att avancera de 10 yards som de behöver för att få 4 nya försök samt att förhindra det anfallande laget från att göra poäng. Nu kan också det försvarande laget också göra poäng om det anfallande laget skulle tappa bollen och den snappas upp av det försvarande, något som kallas för en ”fumble” eller om man lyckas bryta en passning som anfallande laget gör, vilket kallas för en ”interception”. Får det försvarande laget fatt i bollen genom en fumble eller interception, kan de försöka springa ner till motståndarnas end zone för en touchdown och sex poäng. Det försvarande laget har utöver dessa två möjligheter även en tredje möjlighet att göra poäng genom att tackla den bollbärande spelaren I motståndarnas end zone, något som kallas för en ”Safety”. Detta ger det försvarande laget två poäng.

Övertid

En match spelas i fyra kvartar och laget som lyckats få mest poäng när den ordinarie tiden är slut är då det vinnande laget. Skulle matchen vara oavgjord efter full tid går spelet in i övertid där vardera lag får spela som anfallande lag en gång. Sudden death tillämpas om båda lagen haft en anfallsomgång och matchen är fortfarande oavgjord. Lyckas inget av lagen göra några poäng under övertiden blir det då ett oavgjort slutresultat. Detta är dock ett väldigt ovanligt resultat i NFL. Vi rekommenderar att ni besöker denna sida om ni vill läsa mer om regler i amerikansk fotboll. Vänligen observera att sidan är på engelska.