Då var det dags för nästa inlägg i denna blogg kring ämnet amerikansk fotboll, den största sporten i USA, om man räknar efter antalet fans. Det finns här ett flertal större ligor, en för professionella spelare och för studenter som är på väg uppåt i karriären samtidigt som de arbetar på sin utbildning. Den största professionella ligan går under namnet National Football League, förkortat NFL. Ligan består av 32 lag, fördelat över två underkategorier, National Football Conference (NFC) samt American Football Conference (AFC). NFL är målet för så gott som alla amerikanska fotbollsspelare som vill nå den absoluta toppen inom sporten. En välbetald spelare i denna liga kan tjäna miljontals med dollar årligen.

Ligan består som sagt av sammanlagt 32 lag och säsongen sträcker sig över 17 veckor, med start veckan efter Labor Day, en dag som är den första söndagen i september varje år. Därefter pågår ligan fram tills veckan efter jul. Under denna period har lagen spelat 16 matcher vardera och de lag som presterat bäst under grundsäsongen, går nu vidare till slutspel. Sex lag från respektive grupp avancerar till slutspelet, där man spelar matcher med direktutslagning. Här star med andra ord allt på spel, det är vinna eller försvinna som gäller. När sedan endast två lag återstår, är det så dags för höjdpunkten inom sporten och ett av de största sportevenemangen i världen, Super Bowl, ett event som följs av miljontals tittare, inte bara I USA utan också i övriga delar av världen.

Historiken bakom NFL

NFL grundades 1920 av American Professional Football Association (APFA) men gick då under ett annat namn till att börja med, innan man sedan döpte om det till NFL under 1922. Under denna period fanns det två stora fotbollsligor, NFL och AFL och först under 1966 beslöt man sig för att slå ihop dessa två ligor, vilket ligger till grunden för den spelform som används i NFL idag. 1966 var också första året som vi fick se Super Bowl spelas, där vinnarna från NFL-ligan ställdes mot vinnaren från AFL-ligan.

Sporten har idag störst snitt av alla sporter när det gäller publiknärvaro, med ett snitt på 67 000 åskådare per match. Sporten är också, som jag nämnde, den tveklöst populäraste sporten från ett åskådarperspektiv, i USA.

Ligans mest framgångsrika lag av alla är Green Bay Packers, med ursprung i Florida. Laget har totalt 13 segrar genom åren, med nio NFL titlar och fyra Super Bowl titlar. Laget är dock inte det framgångsrikaste laget om vi enbart tittar på framgångar efter 1966 och första Super Bowl. Då är det istället Pittsburgh Steelers från delstaten Michigan, då laget har hela sex Super Bowl segrar. Ligans senaste vinnare är New England Patriots, som hämtade upp ett enormt underläge mot Atlanta Falcons, för att ta hem titeln med slutsiffrorna 34–28. Som mest låg Patriots under med 19 poäng, med ställningen 9-28, innan man vände matchen och tog hem segern. Så gott som alla hade, när det stod 28-9, räknat bort Patriots och mer eller mindre insett att Falcons skulle vinna Super Bowl ringen, men så blev som sagt inte fallet.