Organisationen NFL är sedd som en av de mest konservativa i USA där man inte gillar att det dyker upp någon form av skandal. Trots att det i och omkring NFL finns en hel rad med “smaskiga” hemligheter och skandaler, i många fall såna som försökt tystats ned.

En av de största och den som kanske var den första vida kända i modern tid var nog O.J. Simpsons mordrättegång på 1990-talet där han var anklagad för dubbelmord. Några av oss kanske också kommer ihåg Lawrence Taylor som gillade att “umgås” med prostituerade, minderåriga såna.

Nipplegate

En av de mest kända skandalerna för allmänheten har egentligen inte så mycket med själva sporten att göra, men det hände i en show i Superbowl. Justin Timberlake och Janet Jackson var megastjärnorna som valts ut till den stora och alltid lika uppmärksammade halvtidsshow vid Superbowl-finalen mellan Patriots och Panthers 2004. Nipplegate blev det humoristiska smeknamnet på skandalen där Janet Jacksons bröstvårta blottades efter att Justin Timberlake av misstag slitit sönder hennes scenklädsel under den direktsända tv-showen. Hennes bröst blottades i max en halv sekund men det var nog för det konservativa USA att explodera när resten av världen istället skrattade åt händelsen. Superbowl är den utan tvekan största tv-händelsen varje år i USA och sänds över hela världen. Den blottade bröstvårtan orsakade starka reaktioner hos framförallt den starkt religiösa delen av befolkningen i USA och Kanada. Det ansågs osedligt och utmanande och runt 200.000 personer i USA protesterade till TV-bolaget CBS som i ett senare skede tvingades böta 550.000 dollar för händelsen. Det blev stor offentlig debatt av händelsen och det ledde till såväl kongressförhör samt utredning av myndigheten FCC. Följderna blev rätt stora, det blev så att många direktsända evenemang i amerikansk tv som Grammy- och Oscarsgalan började sändas med viss fördröjning så att tv-

Trump ville få spelare sparkade

En annan stor skandal har hänt under den senaste tiden och även president Donald Trump har gett sig in i den. 2016 gick spelaren Colin Kaepernicks ner på knä under nationalsången som en protest mot amerikanska polisens upprepade brutalitet och våld mot den afroamerikanska befolkningen. När han gjorde det första gången blev delar av den amerikanska fotbollspubliken och NFL-ägare som galna. Det ansågs opatriotiskt att gå ner på knä under nationalsången och det ansågs av många som värre än rasism, så även president Trump som fördömt andra NFL-spelare som hakat på och gjort samma som Kaepernicks under 2018. Han har till och med krävt att de spelare som knäböjt ska sparkas. Kaepernick har donerat över en miljon dollar från egen ficka till kampen mot rasismen i USA. Kaepernick står idag utan kontrakt på grund av att han stått upp mot(eller rättare sagt knäböjt mot) rasismen. Atlanta Falcons Michael Vick dömdes till två års fängelse för att ha arrangerat hundslagsmål med vadslagning. Han ska dessutom ha torterat och dödat hundar. Det ledde till att klubbens ägare sparkade Vick och tog avstånd från honom på alla sätt.

Trump ville få spelare sparkade