Rugby må vara en väldigt stor sport i hela Storbritannien, främst i Skottland men hat inte nått samma popularitet i Sverige. Sporten har varit en stor inspiration till två stora andra sporter, amerikansk fotboll samt kanadensisk fotboll. Rugby spelas dock över hela världen och denna artikel kommer fokusera på själva sporten och lite kring dess historia men framför allt Rugbyn i Sverige.

En sport på uppgång i Sverige

Legenden säger att sporten uppfanns redan 1823 i England, Storbritannien av William Webb Ellis. William var elev på internaten Rugby School och undre en ”vanlig” fotbollsmatch så tog han upp bollen och började springa. Resten är som man brukar säga historia. Man har hittat dokument som beskriver sporten och dess regler redan 1845. En ordentlig organisering av sporten och dess spel anordnades 1871 då man skapade Rugby Football Union där man samlade alla aktiva lag och sporten blev då ”officiell”. I England där sporten först utövades så blev den väldigt snabbt populär bland dem lite ”finare” kretsarna. Snabbt blev sporten populär bland alla samhällsskikt men snart märkte man att bland dem arbetande männen, arbetarklassen, så blev det ett problem. Och detta pga. alla skador som sporten medförde vilket gjorde att många stannade hemma och kunde inte gå till sina arbeten. Under tidens gång kom det stora förändringar och idag är Rugby en populär sport i många länder och det är ju den ursprungliga sporten bakom det nu så populära amerikans fotboll.

rugbylag från 1930-talet

Redan 1931 spelades den första matchen med publik i Sverige. Dock var lagen från England men till Stadion i Stockholm där matchen spelades kom det hela 7000 åskådare vilket var mycket på den tiden. I Sverige hade man hört om sporten men svenskarna hade aldrig fått upp något större intresse för sporten. Efter den spektakulära matchen så var det några som fick ett sådant intresse och bildade Sveriges första Rugbyklubb. Detta var IK Balder, en boxningsklubb i Stockholms och Östermalms IP blev den första rugbyplan.1932 bildas två nya klubbar, IK Göta samt Hellas och den 29 mars så bildas Stockholms Rugbyförbund som senare kommer att bli Sveriges Rugbyförbund. Åren mellan 1932 till 1940 blir sporten allt mer populär, dock spelades nästan enbart i Stockholmsområdet. Många spelare från Frankrike och England valde att börja spela för olika Stockholmsklubbar. 1943 anordnas det första Rugby-SM där IK Göta tar hem guldet. 1949 spelar Sverige sin första landskamp mot Danmark och vinner då med helt otroliga 6-0.

rugby på 1980-talet

Undre samma år så finns det hela 14 klubbar i landet, dem flesta fortfarande i eller omkring Stockholm vilket kanske inte var helt otippat. Man hade fler idrottsplatser som var anpassade för spelet än vad det fanns i övriga landet, Under 70 och 80-tal får sporten ordentligt fäste och det bildas klubbar över hela landet och 1983 spelas det först SM i Rugby för damer.Idag är sporten en väl etablerad sport som utövas över hela landet och det finns flera ligor. Rugby når inte samma popularitet som exempelvis fotboll eller ishockey men sporten är här för att stanna och man noterar att fler och fler börjar utöva sporten.