Många uppfattar rugby som mycket mer farlig än det egentligen är. Det är kanske för att rugbyspelare inte har mycket skyddsutrustning på sig när de spelar.

Samtidigt kan amerikanska fotbollsspelare skadas allvarligt under spelet trots att de bär en hel del skyddsutrustning. En möjlig orsak till detta är att spelare inte är rädda för att krascha i varandra eftersom de tror att de är helt skyddade av deras redskap.

Vanliga skador

Vanliga skador från att spela rugby eller andra typer av fotboll är blåmärken och muskel sträcka. Men överbelastningsskador såsom bristning av hälsenan förekommer ganska ofta också. Tendinit är inflammation i en sena från överbelastning. Slitning på menisken är en annan vanlig belastningsskada. Meniskerna består av 2 broskskivor vid knäleden. Det går att behandla en meniskskada och rehabilitera med fysioterapi. Slitning av ledbanden i knäet, så kallad PCL skador, är en annan allvarlig skada som uppstår vid rugby och andra liknande sporter. Stukad knä och fotled uppstår ibland när spelaren plötsligt ändrar riktning när han är i rörelse.

Benhinneinflammation ger smärtor i muskler eller underbenet.  Vanligen orsakas det av överträning. Benhinneinflammation kan orsaka stor svullnad och, om inte behandlad på rätt sätt, kan vara ett förstadium till utmattningsbrott. När armen vrids för mycket, till exempel under en tackling i rugby eller amerikansk fotboll, uppstår en axelskada.  En allvarlig sådana kan kräva operation för att återställa axeln.

Rugby

Men mer allvarliga skador uppstår allt för ofta också. Rugby och fotbollspelare kan få allt från milda till allvarliga ryggradsskador. Dessutom har några spelare blivit förlamad för livet som ett resultat. Diskbråck förekommer när en av mellankotskivorna i ryggraden blir skadad, ofta på grund av överbelastning eller trauma. Antiinflammatoriska läkemedel och fysioterapi är de vanliga behandlingarna för diskbråck men kirurgi kan vara nödvändigt i extrema fall.

Liksom överbelastningsskador kan spelare få skallskador och hjärnskakningar. Rugbyspelare brukar ha en speciell skyddsmössa, en så kallad scrum cap, för att skydda sina huvuden och särskilt sina öron från slag. Omdesignade amerikanska fotbollshjälmar ger ett större skydd än tidigare modeller men det fortfarande är vanlig med hjärnskakningar. En hjärnskakning, även en relativt mild, är trots allt en traumatisk hjärnskada. Trauma och huvudskador är vanligare hos amerikanska fotbollsspelare än i rugby eller fotbollsspelare, men det förekommer i alla typer av fotboll. Även år efter att skadan först inträffade kan spelaren ha problem med migrän, ljuskänslighet, illamående och yrsel och krampanfall. Många spelare återhämtar sig helt efter skador som drabbats när de spelade boll. Men detta är inte alltid fallet.

Förebyggande är bäst

Även om det är omöjligt att förhindra alla skador finns det sätt att minska risken och minimera skadorna. Ett sätt är att utveckla god kroppshållning där man håller bröstet över knä och knän över tårna med tårna riktat framåt. Stretching innan träningspass kan hjälpa förhindra skador både under träning och i vanliga match. Var noga med att värma upp innan varje övning eller spel. Det är särskilt viktig med stretchövningar för lår-, kalv- och höftmusklerna. Utnyttjande av starka höft- och lårmuskler ger också mer och bättre stöd till knäna. Agility träning kan bidra till att minska risken för överbelastning av knäna.