Som idrottare är det viktigt att träna och hålla sig i form. Oavsett vilken sport som man utövar är det viktigt att lägga fokus på allsidig träning.

Ägnar man sig åt fotboll kan det vara lätt och tänka att kondition är det viktigaste, vilket det kan vara, men hela kroppen behöver vara stark. Lägg upp en träning som lägger störst fokus på de viktigaste muskelgrupperna som används men kom också ihåg att träna hela kroppen. Kondition flera dagar i veckan bör alltid varvas med styrketräning.

Är man ny inom sin sport kan man alltid kolla på hur de stora stjärnorna tränar, där kommer man upptäcka att de har ett träningsschema som täcker in exakt hela kroppen. Den fysiska biten är viktig men glöm inte heller den psykiska. En tävlingsmänniska måste lära sig att hantera både med- och motgångar på ett bra sätt. Under en säsong tränar idrottare ofta väldigt mycket och intensivt medan träningen får vila helt eller delvis mellan två säsonger. Kom ihåg att försöka behålla en grundkondition och träna en del, på så sätt blir det inte lika jobbigt att komma tillbaka till träningen. Genom att konstant ha en bra nivå av muskelmassa och kondition så minskar man också risken för skador över en längre sikt.

Träning handlar mycket om att hitta den fysiska aktivitet som passar den enskilda individen på bästa sätt. Känner man att det ibland kan behövas extra stöd och hjälp för att komma igång med träningen finns det personliga tränare och liknande att ta hjälp av. De kan identifiera styrkor och svagheter för att hjälpa till och utveckla varje person på bästa sätt.

Hitta rätt idrott till barn

Hitta rätt idrott till barn

Idag är stillasittande hos barn ett allt större problem. Uppmuntra därför alltid barn till att testa olika aktiviteter. På många ställen finns möjlighet att deltaga i öppet hus och liknande där det finns möjlighet och testa en idrott. Om barnet är lite tveksam till en sport så uppmuntra ändå alltid till och testa iallafall några gånger. Skulle känslan efter några träningar ändå kvarstå är det bra och låta barnet sluta utan att man tjatar allt för mycket. Beröm istället för att de iallafall testade och lägg fram förslag på andra idrotter. Har man som vuxen en idrott som man själv sysslade med som barn kan det vara enkelt att försöka uppmuntra till den idrotten. Var ändå öppen för att det kan finnas en helt annan idrott som lockar mer.

Är man förälder till ett barn som fastnar för exempelvis hästar kan det vara skrämmande om man själv är lite rädd för djuren. Många vuxna har den känslan vilket ridskolor ofta vet om, det kan anordnas grundkurser för föräldrar. På så sätt kan man vara mer trygg i sin roll och man kan ge stöttning och hjälp till barnet. Lär känna andra föräldrar inom samma idrott och våga ställ frågor. Kanske till och med barnet har möjlighet och lära ut ett och annat. Var nyfiken och intresserad så blir det roligare för hela familjen tillsammans.