Att det rör sig om mycket pengar när det gäller NFL och amerikansk fotboll råder det inget tvivel om, men aldrig tidigare har priset och värdet för NFL varit så hög som det var i fjol där vi såg värdet för lagen öka med hela 19% jämfört med 2015 och där genomsnittsvärdet för respektive lag låg på otroliga $2,34 miljarder vilket motsvarar närmare 20,4 miljarder kronor. Ligans mest värdefulla lag är dock värt över 32 miljarder kronor!

The Rams

Rams var laget som ökade mest i värde från 2015 till 2016, med en fördubbling från tidigare 1,45 miljarder dollar till hela 2,9 miljarder dollar vilket motsvarar 25,3 miljarder kronor. Orsaken bakom denna dramatiska ökning var flytten från St. Louis till Los Angeles där laget nu ska spela tre säsonger på Los Angeles Memorial Coliseum innan de flyttar in i sin nya arena belägen i Inglewood. The Rams värde kan stiga upp till hela 4 miljarder dollar inom ett par år, om ägaren Stan Kroenke lyckas landa sitt byggnadsprojekt med delad användning av den nya stadion. Detta skulle göra att laget eventuellt skulle tjäna hundratals miljoner dollar mer per år än vad man gjorde i St. Louis och detta är då inräknat med den flyttavgift som ägaren gick med på att betala, en avgift på $650 miljoner fördelat över tio år, med första betalningen att starta under 2019 års säsong.

Oakland Raiders och San Diego Chargers

Oakland Raiders och San Diego Chargers ökade 47 % respektive 36 % från 2015 till 2016. Raiders var dock laget som genererade minst intäkter i ligan under 2015 med $301 miljoner men detta är något som kommer att förbättras då laget antingen kommer att få en ny arena i Oakland, dela hemmaarena med Rams eller flytta till Las Vegas. Oavsett vad det blir så resulterar detta i att lagets värde landar på $2,1 miljarder vilket omräknat till kronor blir 18,3 miljarder. När det gäller The Chargers så är de det första laget som har möjligheten att få Kroenkes och Rams stadium som hemmaarena, eller om man så vill bygga en ny arena i San Diego. Detta gör att lagets värde under 2016 landar på 2,08 miljarder dollar, vilket “bara” är 200 miljoner kronor mindre än Raiders, med ett sammanlagt värde som motsvarar 18,1 miljarder.

Stadiumavtal

Portability är ett annat ord för bättre stadiumavtal för lagen och det är just detta som skiljer lagen åt och får ena laget att stick ut ur mängden jämfört med dom andra och därmed även förbättrar lagets värde. De 32 NFL lagen delar i regel lika när det gäller tv-avtal, nationella sponsoravtal och omkring en tredjedel av all biljettförsäljning. Värdet ligger här i de övriga två tredjedelarna av biljettförsäljningen som man inte delar med sig av tillsammans med de avtal man har för diverse företag som vill ha privata rum och alla reklamavtal man slutit lokalt. En större arena kan ta in fler besökare och har mer utrymme för reklam vilket i sin tur då återspeglas i intäkterna.