Vår titt på NFL och värdet på några av de deltagande lagen fortsätter. Så här långt har vi tittat på Los Angeles Rams, Oakland Raiders samt San Diego Chargers. I denna del tar vi en närmare titt på The Vikings, The Falcons och det mest värdefulla laget av alla, Dallas Cowboys.

Minnesota Vikings

The Vikings inledde 2016 års säsong med en helt ny arena kallad U.S Bank Stadium vilket gjorde att lagets värde ökade med hela 38 % jämfört med 2015. Detta gjorde att Vikings under 2016 nu var värderat till 2,2 miljarder dollar vilket motsvarar 17,2 miljoner kronor. Säsongsbiljetter till denna nya stadion ligger på allt från $500 upp till hela $9500. Alla de privata rum som finns har var uthyrda under både 2016 och nu under 2017 års säsong. För att få ha sitt namn på denna stadion ska U.S Bank betala 78,2 miljoner kronor per år under de kommande 20 åren.

Atlanta Falcons

Inför 2017 års säsong flyttade The Falcons också in i en ny anläggning, en stadion som går under namnet Mercedes-Benz Stadium som upprättades till en kostnad av strax under 12 miljarder kronor. För att bilmärket skulle få ha sitt namn och logotype på taket av arenan ska man ha betalat 2,7 miljarder kronor under de kommande 30 åren. Arthur Blank, som också äger fotbollslaget Atlanta United byggde denna stadion för både sitt NFL och fotbollslag. Allt detta gjorde att NFL laget Atlanta Falcons värde ökade med 27 % från 2015 till 2016, vilket då motsvarar 16,6 miljoner kronor. Vad laget är värt nu under 2017 när denna stadion har börjat användas, ska lämnas osagt då 2017 inte är över än, men vi kan med säkerhet säga att värdet kommer att passera 17 miljarder kronor sammanlagt.

Dallas Cowboys på topp

Det finns inga affärsavtal, nya arenor eller flytt som skulle kunna öka ett lags värde så pass att man skulle hotta det mest värdefulla laget av alla i NFL. Vi syftar så klart på giganten Dallas Cowboys som under 2015 genererade rekord inom sportkretsar med $700 miljoner i ligaintäkter och $300 miljoner i andra intäkter. Ägaren Jerry Jones byggde under 2016 ett nytt huvudkontor och träningsanläggning värt $1,5 miljarder. Detta kommer generera tiotals miljoner dollar för laget i form av sponsoravtal och värdet kommer således öka ytterligare. Idag har Cowboys sponsoravtal med företag som Ford Motor, Nike samt Dr Pepper vilket gjorde att värdet på laget under 2016 steg med 5% upp till hela $4,2 eller lite över 32 miljarder kronor. Det som är förvånande är att Ford Motors sponsrar just Dallas Cowboys när familjen som äger Ford också äger Detroit Lions, en av Dallas Cowboys konkurrenter.

Ingen större tillväxt

Hos de mindre lagen i ligan fick vi dock inte se någon större tillväxt under 2016. För lag som Cincinnati Bengals och Tampa Bay Buccaneers ökade värdet för lagen men upp till 10 % och dessa lag kan således inte mäta sig med den större lagen när det gäller lagens värde.