Det är en av världens största sporter sett till publik på arenorna när det vankas VM men ändå är den nästan helt ouppmärksammad i Sverige.

Just nu pågår VM i Rugby i Japan och finalen avgörs på Nissan Stadium i Yokohama. De främsta nationerna rent historiskt är de brittiska kolonierna. Sporten föddes i Storbritannien i mitten på 1800-talet och i slutet på 1800-talet fanns en liga och massor av lag. Idag finns det faktiskt flera olika typer av Rugby, en som kallas Union och en som kallas League. I en av dem är man tretton uövare på planen samtidigt, i den andra femton.

Till sommarspelen i Rio de Janeiro var Rugby med som OS-gren för första gången och det blev en riktig skrällvinst när lilla Fiji i finalen besegrade stormakten och sportens grundare England med utklassningssiffrorna 43-7. På väg till finalen hade Fiji slagit ut även Nya Zeeland. Speciellt med den turneringen var att man spelade sju-mannarugby. 

Regelverket

Reglerna är inte helt lätta men samtidigt inte så komplicerade som man kan tro. En av grundreglerna i rugby är att man bara får tackla en spelare som har bollen, men man får inte sätta krokben, knäa eller greppa tag om hals eller nacke. Bollen får heller aldrig passas framåt utan måste kastas i sidled eller bakåt. Planen är 100 meter lång, lika stor som en vanlig fotbollsplan, och målet är att ta sig med bollen hela vägen över motståndarnas kortlinje. Vid vissa tillfällen får bollen sparkas framåt, men spelaren som tar emot den måste ha startat bakom spelare som sparkade den. Alltså gäller det att vara snabb och om man ska springa ifatt bollen.

Penalty kick

Poäng kan göras på flera olika sätt. Här finns de engelska termerna try, conversion, penalty kick och drop kick – vilket översatt till svenska heter försök, målspark, straffspark och droppspark. Det många olika sätten att göra poäng gör matcherna levande och att publiken hela tiden måste vara på tårna då det egna laget kan göra poäng i princip när som helst.

Dominans från önationerna

Av de åtta världsmästerskapen som spelats i Rugby sedan starten 1987 så har Nya Zeeland och Australien tagit hela fem ihop. Australien har två titlar liksom Sydafrika och sedan har även England vunnit ett guld. Frankrike har spelat tre finaler men förlorat samtliga. Nya Zeeland har flest guld med sina tre tiltar. Det nyazeeländska landslaget har också vunnit berömmelse för sin dans som de gör på planen inför matcherna som en ritual. Dansen kallas Haka och görs för att stärka det egna laget och samtidigt skrämma motståndarna, vilket brukar vara underhållande för publiken.

Tycker du att det är något gemensamt med många av länderna som spelar? Det är det också. Bortsett Frankrike och Argentina så är det nästan uteslutande gamla brittiska kolonier som spelar. Liksom cricket spred engelsmännen sporten runt till sina kolonier och det märks på utövningen även idag. Sportens sprids alltmer och alltfler länder deltar i de olika mästerskapen men på de latinamerikanska kontinenterna spelas den nästan inte alls.